Kirja 10112

12,10

Bilder och minnen från Lojo under krigsåren 1929-1944.  Kuvia ja muistoja Lohjalta sotiavuosien 1939-1944 ajalta.

 

JOKAISEN LOHJALAISEN kirjahyllyyn kuuluva kirja kokoaa sodanaikaisia kuvia ja kertomuksia kirjaksi. Kirjan kuvat kertovat talvi- ja jatkosodan aikaisten pommitusten Lohjan Kalkkitehtaan tehdasalueelle ja lähiympäristölle aiheuttamista tuhoista. Dokumentoinnin pani alulle aikanaan vuorineuvos Petter Forsström, joka antoi yksityiskuljettajalleen, valokuvauksesta kiinnostuneelle Otto Haavistolle, tehtäväksi kierrellä Lohjan Kalkkitehtaan autolla dokumentoimassa tuhoja. Haavisto myös kuvailee ajan elämää ja arkea Lohjalla.

Sodan kokeneiden muistikuvat käsittelevät muun muassa vihollisten pommituksia, säännöstelyä, elintarvikkeiden ja muiden tavaroiden pulaa, lasten talkootyötä, pommisuojia ja oleskelua sotalapsena Ruotsissa.
–Tämä on ollut kuin aikamatka äidin ja isän kertomuksiin, toteaa kirjan kääntäjä Liisa Hirva
–Sota-aika on kuin haava. On ollut antoisaa käsitellä sitä ajan eläneiden lasten kautta, miettii puolestaan kirjan toimittanut Backman.
Hän kertoo kirjan työstämiseen kuluneen noin vuoden verran aikaa.
–Sodan kokeneet ikääntyvät, ja halusimme tuoda muistoja kaikkien luettaviksi, sanoo Lojosamfundetin hallituksen jäsen Gun Holm

Saatavuus: 4 varastossa

Tuotetunnus (SKU): kirja 10112 Osasto: Avainsanat tuotteelle ,

Lojosamfundetin uusin ja samalla viideskymmesyhdeksäs julkaisu kokoaa sodanaikaisia kuvia ja kertomuksia kirjaksi. Kuvia ja muistoja Lohjalta sotavuosien 1939–1944 ajalta.

Haaviston sodanaikainen kuvasarja päätyi lahjoituksena Lojosamfundetille, joka aloitti kirjaprojektin toimittamalla diakuvat valokuvaaja Ville Lindforsille digitalisoitavaksi. Kuvien sisällölle antoi asiantuntemusta Kurt Askolin. Projektissa oli suurena apuna myös historioitsija Esa Koskinen sekä projektin laajentuessa myös kirjan toimittanut Sigbritt Backman, joka keräsi kirjaan lisää materiaalia haastattelemalla sodan kokeneita henkilöitä.

Lojosamfundet perustettiin vuonna 1909. Yhdistys tutkii ja jakaa tietoa paikallisesta historiasta. Yhdistyksen perusti Robert Boldt.
Yhdistyksellä on arkisto vanhoja asiakirjoja ja kirjoja, joita säilytetään Lohjan museossa.
Yhdistyksen jäsenmäärä on noin 250.
Yhdistys on julkaissut kymmeniä kirjoja, joista tuorein Kuvia ja muistoja Lohjalta sotavuosien 1939–1944 ajalta. Kirjan on toimittanut Sigbritt Backman.
Julkaisua ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Petter ja Margit Forsströmin säätoö Karl ja Olivia Forsströmin muistoksi sekä Lohjan Maakunnallinen Kulttuurisäätiö.