SISÄÄNKÄYNTI

Jo ensimmäisessä osastossamme, joka on sisäänkäyntihuoneessa kävijä löytää aidon Mannerheim-ristin, no 69. Lentäjä-ässä Lauri Nissisen risti ja hänen muut kunniamerkkinsä.

Huoneessa on myös Mikko Rantalan dioraamat, joista toinen esittää talvisodan Taipaleen taistelua ja toinen Lappeenrannan lentokenttää 17.6.1944. Tilanne kuvaa Mannerheim-ristin Ritarin lentäjä Lauri Nissisen lähtöä torjumaan vihollisen ilmahyökkäystä.

 

Tähän vielä nappula

LOTTAKANTTIINI

Kanttiini on rakennettu alkuperäisten kanttiinivalokuvien perusteella, samoin kalusteet. Kanttiinihuoneen seinät ovat piilukirveellä veistettyä hirttä, katto on tuppeen sahattua leppää, pöydät sekä penkit ovat liekillä käsiteltyä lautaa.

’Ulko-oven sisäpinta on vanhojen sodanaikaisten valokuvien mukaan tehty sormipaneleista. Valaistuksena Petromax-lyhdyt.

Kanttiinissa on myymälä, ulkovessa ja kanttiinipöytä ja penkin kirjasto sekä ulkovessa. Kanttiinin myymälän hyllyillä on tyypistä kanttiinista ostettavaa tavaraa, kuten kessua, tulitikkuja sekä kirjoitusvälineitä.

Kanttiinissa on myös radio, josta kuullaan tärkein sotatapahtumien sekä myös kotirintaman uutiset

Rintamaoloissa sotilaiden tärkeitä virkistäytymispaikkoja olivat lottien ylläpitämät kanttiinit, joista muodostui varsinkin asemasodan aikana rintamalla olleille tärkeitä sosiaalisen elämän keskuksia, joissa vietettiin aikaan ja tavattiin myös rintamatyöläisiä.

http://www.sotaveteraaniliitto.fi/teemasivut/veteraanien-muistelmia/lottana-jatkosodassa

JUOKSUHAUTA

Käytävä, jonka seinät on tuettu viistosti kuusirangoilla. Juoksuhauta johtaa korsuun.

Juoksuhaudan vartiopesäkkeessä vartioi vartiomies tarkkailee etumaastoa ja tekee tarvittaessa hälytyksen hälytysnarua vetämällä. Juoksuhaudassa korsun oven vieressä on aseteline, jossa on korsun miehistön aseet. Hälytyksen sattuessa aseet otetaan telineestä ja jokainen mies menee ennalta katsottuun asemapaikkaansa.

KORSU

Miehistön suojakorsu, rakennettu hirsistä, rakennuspiirustuksina ovat toimineen sodanajan valokuvat korsuista. Korsusta johtaa ulos yksi ilmanvaihtokanava sekä kaminan savun poistoputki

Sotamies Mönkkönen lepää alalaverilla ja miettii kotiasioita. Lepovuorossa ollessaan on riisunut sarkahousut ja kesäpuseron, päällään vain valkoinen SA-alusasu.

Korsun ulkopuolella olevan vartiomiehen tekemä hälytys välittyy korsuun, jossa hälytyskelloina ovat tyhjät 40 mm tykinhylsyt, joiden kolina herättää lepovuorossa olevan sotamies Mönkkösen ja muut korsussa olevat sotamiehet.

http://linturi.vuodatus.net/lue/2009/08/korsu-oli-etulinjan-miehen-asunto

Osoite
Jägerhornintie 30
(ent. Rakettikaari 30) 08700 Lohja
Lohjan Matkailupalvelut