SOTAMUSEO

"Kyllä on hieno sotamuseo. Aidontuntuiset korsut, juoksuhaudat, pommisuoja. Tunnelmallinen sotilaskanttiini. Mahtavat ääniefektit"

Jo ensimmäisessä osastossamme, joka on sisäänkäyntihuoneessa, kävijä löytää aidon Mannerheim-ristin

Kanttiini on rakennettu alkuperäisten kanttiinivalokuvien perusteella, samoin kalusteet.  

Kanttiinihuoneen seinät ovat piilukirveellä veistettyä hirttä,

katto on tuppeen sahattua leppää

Lottakanttiini - Kaarteensotamuseo

Käytävä, jonka seinät on tuettu viistosti kuusirangoilla. Juoksuhauta johtaa korsuun.

Sotamies Mönkkönen lepää alalaverilla ja miettii kotiasioita.Korsun ulkopuolella olevan vartiomiehen tekemä hälytys välittyy korsuun, jossa hälytyskelloina ovat tyhjät 40 mm tykinhylsyt, joiden kolina herättää lepovuorossa olevan sotamies Mönkkösen

Korsu - Kaarteen Sotamuseo

Lotan ja kapteenin tarina

Aitoja rintamaesineitä, kuten sotilaan varustus, kenttäpuhelimia, kasapanos, Molotovin koktail ja puhdetöitä. On myös 20 mm venäläinen kranaatinheitin ” ja Panssarikauhu.

Kaikki aseet ovat deaktivoituja.  Malliesimerkkejä jalkaväen aseista talvi- ja jatkosodan ajalta.

Konekivääreille oli yleensä vara- ja vaihtoasemat. Miten siirtyminen niihin onnistui, onkin sitten toinen juttu.

Kenttäsairaala - Kaarteen Sotamuseo

Kenttäsairaala on tilapäis-sairaala, joka sijaitsee usein sota-alueella, perustettu tyhjäksi jääneeseen kouluun, pappilaan, kansanopisto, parakkiin tai johonkin isoon rakennukseen . Ampumahaavat olivat yleisimpiä vammoja sotamiehillä. Hoitajat vaihtoivat siteet ja lotat hoitivat sairaalan yleisemmät askareet. 

Kaukopartiotoiminnalla tarkoitetaan lähinnä päämajan johdossa tai sen käskemänä tapahtunutta partiotoimintaa syvällä vihollisen selustassa. Toimintaan osallistuivat ajoittain myös divisioonien ja muiden joukkojen erikseen kouluttamat ja varustamat osastot

Suoja on tarkoitettu kaupungilla asioilla oleville, jotka eivät ehdi omaan merkittyyn pommisuojaan. Seinät ovat laudoitettu ja katto tuettu parruilla. Täysosumaa väestösuoja ei kestä, mutta antaa suojan sirpaleilta.

Lohjan talvisodan aikaista ilmavalvontaa ja pommitusten tuhoja.

Koe historiaa. Tule tutustumaan Kaarteen yksityiseen sotamuseoon Lohjalle. Vierailuvaraukset sopimuksesta 5 – 50 henkilön ryhmille.
 
Sotamuseolla haluamme havainnollistaa kävijälle niitä sota-ajan 1939 – 45 olosuhteita, tilanteita ja tapahtumia, jota tämän ajan suomalaiset joutuivat kokemaan, jotta ymmärtäisimme Suomen itsenäisyyden historiaa, kunnioittaisimme sotiemme veteraaneja sekä toimisimme kaikki niin, ettemme ikinä enää joutuisi sotaan.