BLOGIKIRJOITUKSIA MUSEOVIERAILTA

Hupsistarallaa: Sotamuseo, joka yllätti kerta toisensa jälkeen

”Kuvat eivät todellakaan tee oikeutta paikalle, se oli niin hieno, että en äkkiseltään keksi mitään toista museota, missä olisi näin viimeisen päälle kaikki. – – Olin taas kerran aivan vakuuttunut, että jestas sentään, mikä kokoelma! Mutta kun ei se ollut vielä siinäkään kaikki. Jatkettiin matkaa pommisuojaan, joka oli, tarviiko enää edes mainita, aivan viimeisen päälle.”

LeenaKaarina: Sotamuseo Lohjalla, upea yksityismuseo avattu

”Sotamuseo koostui monesta eri lavastekokonaisuudesta. Lavaisteissa tehosteena oli usein myös ääni. Esim. pommisuojassa (oma pieni huone) kuultiin pommittavien lentokoneiden ääntä. Huh! Hieno kokemus!”

Marjon Matkassa: Löytöretki Kaarteen Sotamuseoon

”Mietin kävellessäni ja katsellessani sotamuseoon kerättyjä esineitä miten valtava työ tätä varten on tehty. Vaikka sota on todella ikävä ja pelottavakin asia ei sitä voi kieltää ja historia on hyväksyttävä sellaisena kuin se on tapahtunut. Ilman sotaveteraaneja meillä ei olisi tällä hetkellä itsenäistä maata. Kaarteen sotamuseo kertoo ja johdattaa hyvin sotavuosien ajankuvaan sekä tapahtumiin. ”

TELEVISIO JA RADIO

Marjon Matkassa: Löytöretki Kaarteen Sotamuseoon

”Mietin kävellessäni ja katsellessani sotamuseoon kerättyjä esineitä miten valtava työ tätä varten on tehty. Vaikka sota on todella ikävä ja pelottavakin asia ei sitä voi kieltää ja historia on hyväksyttävä sellaisena kuin se on tapahtunut. Ilman sotaveteraaneja meillä ei olisi tällä hetkellä itsenäistä maata. Kaarteen sotamuseo kertoo ja johdattaa hyvin sotavuosien ajankuvaan sekä tapahtumiin. ”

YLE Areena: Salatut museot – Isän kanssa Korsussa

Kaarteen kotimuseo Lohjalla kertoo sota-ajasta ja hyödyntää uutta teknologiaa. Ilotulitteita maahantuova pariskunta Kalervo ja Teija Kaarre ovat rakentaneet kellariinsa lottakanttiiniin, juoksuhaudan, korsun ja pommisuojan. Museossa toimittaja Minna Joenniemi saakin kokea, miten pommit jylisevät, hälyytyssireenit huutavat ja valot värisevät, kun museon isäntä näpyttää sotaefekteja tabletilla. Kesto: 19 min.

Studio 55: Yrittäjän hullut harrastukset

Kalervo Kaarre kertoo vuonna 2012 rakettibisneksestään, sekä erikoisesta harrastuksestaan Studio 55-haastattelussa. Kesto: 19 min.

Iltasanomat: Kaikki alkoi kenttälakista Savonlinnan torilla

Iltasanomien haastatteluvideo ja kuvakollaasi Kaarteen Sotamuseosta. Kesto: 1 min

Sotamuseo - Kaarteen sotamuseo

Iltasanomat: Kaikki alkoi kenttälakista Savonlinnan torilla (jatkoa)

Iltasanomien haastatteluvideo ja kuvakollaasi Kaarteen Sotamuseosta, osa 2. Kesto: 2 min

VIERAILIJOIDEN ARVOSTELUT

5/5
 ”Kävimme tuttavien kanssa ja saimme erittäin hyvän esittelyn. Paikalla voi saada alkusysäyksen historiamme tutkimiseen tai tiedettyihin asioihin havainnekuvaa. Paikka on rakenettu rakkaudella ja se näkyi erittäin hyvin lopputuloksessa. Suosittelen käymään, ottakaa lapset mukaan he innostuvat ihan varmasti lukemaan lisää Suomen historiaa.”
Pirkko K. 10/2019
 
4/5
 ”Ainutlaatuinen lajissaan ainakin Suomessa, ehkä jopa Pohjoismaissa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu miljöö ja erityisesti äänimaailma vie sodanajan tunnelmiin; pommisuojan/korsun uumenissa kuuluu pommien pauketta ja taistelujen ääniä. (ehkä hiukan pelottava aivan herkimmille). Kuitenkin turvallinen; pienet ryhmät (max 5 hlöä kerrallaan/kierros) ja opas koko ajan mukana. Asiantunteva isäntä tai emäntä valottaa sodan aikaa ja siihen liittyviä asioita asiantuntevasti. Kannattaa käydä!👍☺
Kalevi k. 8.11.19
 
5/5
 ”Kävimme tuttavien kanssa ja saimme erittäin hyvän esittelyn. Paikalla voi saada alkusysäyksen historiamme tutkimiseen tai tiedettyihin asioihin havainnekuvaa. Paikka on rakenettu rakkaudella ja se näkyi erittäin hyvin lopputuloksessa. Suosittelen käymään, ottakaa lapset mukaan he innostuvat ihan varmasti lukemaan lisää Suomen historiaa”.
Pirkko K. 14.8.2019
4/5
 ”Upea kokoelma, mutta ilmahälytysdemo pitäisi olla vapaaehtoisempi, ei sovi ahtaanpaikankammosille.
Mika L. 24.7.2019
 
5/5
 ”Tilaan on rakennettu sotilaskoti, korsu, pätkä juoksuhautaa ja pommisuoja ja paljon sotamateriaalia, ensiapu ja yhteydenpito välineistöä mm.sotalapsia, jotka odottavat laput kaulassa lähtöä Ruotsiin. Alueella on myös kaunis mosaiikkipaja näyttelyineen. Kannattaa vierailla.”
Asko A. 19.6.2019
5/5
”Sukellus historiaan. Todella hieno ja mielenkiintoinen paikka! Kiitos isännälle ja asiantuntijoille syventävistä tiedoista ja opastuksesta. Suosittelen lämpimästi vierailua täällä!
Jenni M. 1.8.2018
5/5
”Mielenkiintoinen ja monipuolinen kohde, kun kohteesta löytyy sotamusoen lisäksi mosaiikkitaidetta ja pieni tsasounakin ja kesäsin pieni puutarha. Sotamuseo toteutettu hyvin. Suosittelen. On myös Kartanomatkojen yksi kohde.”
Kartanon Matkat, 2018
5/5
”Upea paikka ja sotamuseossa mielenkiintoinen kokoelma, hyvät oppaat. Myös mosaiikkityöt todella kauniita. Koko alue hyvin hoidettu. Suosittelen käymään.”
Kirsti T. 20.7.2018
5/5
”Kyllä on hieno sotamuseo. Aidontuntuiset korsut, juoksuhaudat, pommisuoja. Tunnelmallinen sotilaskahvila. Mahtavat ääniefektit. Lisänä mosaiikkipaja/näyttely ja tsasouna.”
Erkki T. 11.6.2018
5/5
”Mielenkiintoinen kohde. Ääniefekteillä luotu aidontuntuinen mielikuva korsusta pommisuojasta lottakanttiinista jne. Suosittelen. Lisäksi plussana mosaiikkityögalleria puutarha ja tsasouna. Kiitokset hyvästä opastuksesta myös.”
Riitta K. 1.6.2018
5/5
”Upea, koskettava kohde. Kannattaa käydä ja tutustua Suomen taisteluun!!”
Kai T. 25.5.2018
5/5
”Erittäin hieno toteutus ja komea miljöö! Suosittelen!”
Antti N. 6.9.2017
5/5
”Todella mielenkiintoinen kohde! Arvostan tekemäänne työtä.”
Marita R. 4.7.2017

VIERAILIJOIDEN SUOSITUKSET JA PALAUTTEET

Kiitoksia vielä ! Hieno museo ja kaikkien mielestä hieno vierailukohde. Mikko K.  4.7.2020

Kiitos paljon, mielenkiintoisesta sotamuseon esittelystä. Sotamuseosi on vaikuttava kattaus sotahistoriaamme, kokonaisuus on todella taidokkaasti toteutettu ja kävijä pääsee aidosti kokemaan 40-luvun sota-ajan ihmisen elämän. Jouko. K.  30.6.2020

 

                                         Suuret kiitokset teille !  Olette sydämellisiä ja lämpöisiä.  Eija V.  30.6.2020

 

Oli todella kiva saada tutustua museoon ja Teijan mosaiikkeihin. Olipa HIENO kokemus – Tuhannet kiitokset ! Tuula, Matti ja Tatta,  16.6.2020

 

Tässä mainio kohde sotahistoriasta kiinnostuneille! Neliosainen Museo on toteutettu taidolla ja laadulla! Erityisenä yksityiskohtana mainittakoon loistavat ääniefektit! Hävittäjien, kaupunkien pommitusten sekä konepistoolin ja konekiväärin äänet tuntuvat tuossa ympäristössä niin aidoilta että… ”   Sotakirjailija Esa Siren  19.2.2020

”Olen vieraillut seitsemänä lukuvuonna Kaarteen sotamuseossa osana peruskoulun historian opintoja varovasti arvioiden yhteensä n. 150 lohjalaisen ja espoolaisen oppilaan kanssa. Vierailut ovat olleet hyviä kokemuksia sekä minulle opettajana että varsinkin oppilailleni, saamani palautteen mukaan monelle jopa yksi peruskoulutaipaleen kohokohdista. Historia herää eloon aivan eri tavoin, kun oppilaat pääsevät näkemään ja kokemaan asioita, joista oppitunneilla olemme puhuneet. Tällainen toiminta tukee myös hyvin opetussuunnitelman tavoitteita varsinkin kokemuksellisuuden sekä paikallishistorian osalta ja on perinnetyötä parhaimmillaan, ja toivon, että voin jatkossakin tarjota oppilailleni mahdollisuuden tutustua Suomen historian sotavuosiin näin valaisevalla tavalla.”     
Terveisin, Sami Marttinen Järnefeltin koulu, historian ja yhteiskuntaopin opettaja”.   2.2.2020

”….Kun mietin Lohjan teema- ja kotimuseoita, niin heräsi kysymys – miksi ne eivät ole yhtä tunnettuja. Lohjalla on yksi maan hienoimpia teemamuseoita yksityinen, pieteetillä rakennettu Kaarteen Sotamuseo. Kun sinne astuu sisälle, on keskellä Talvi- ja jatkosotaa. Siellä voi nähdä ja kokea sodan monipuolisesti varsinaisista sotatoimista aina kotirintamaan ja sotalapsiin. Erityisesti voi vielä mainita omistajan asiakkaan huomioonottavan opastuksen….. Luonnehdintani on, että museonne on yksi Suomen hienoimpia teemamuseoita… 
Tarja P.  21.1.2020

Terve Kalervo ja Teija!  Kiitos teille miellyttävästä isännyydestänne tänään ja mukavista lähettämistänne kuvista. 
Terv. Hannu ja Liisa,  1.11.19

” Hei,  Kiitos kuvista ja hienosta ja vaikuttavasta elämyksestä.”  – Sari K. 15.10.19

”Hei,vielä kerran lämpimät kiitokset koko meidän porukalta, että meillä oli mahdollisuus vieraillla luonanne. Museo, mosaiikki ja tsasouna olivat elämyksiä, joista varmasti vielä puhumme monta kertaa.Hienoa, että Suomesta löytyy tälläinen helmi 🙂 
Oikein hyvää syksyn jatkoa, ystävällisin terveisin.”  Tarja T.+ muu porukka 24.9.19

Kaunis kiitos eilisen työhyvinvointipäivämme mahdollistamisesta. Nautimme kovasti vierailusta ja vieraanvaraisuudestanne.
Yt
. Katja P. 18.9.2019

”Kiitos kuvista. Retki meni oikein mukavasti. Teillä on upea paikka. Kiitos vielä kerran kaikkien puolesta.” Hyvää syksyä.”      Olli K. 12.9.2019

Aivan mahtavat puitteet sekä upea kokoelma sotamuseossa. Unohtamatta ihania mosaiikki töitä.👍💖 Kiitos Teijalle ja Kalervolle” 
Tarja K.  1.9.19

”Hei!  Kiitos viimeisestä. Vieraamme olivat hyvin yllättyneitä ja ihastuneita näyttelyihinne. He eivät osanneet odottaa millaiseen museoon tulevat.” 
Terveisin, Liisa T. 26.8.19

 

Esittelyvideo mikä kannattaa katsoa ja paikka jossa kannattaa ehdottomasti vierailla!” Marju O. 10.8.2019

Todella hieno kohde. Erittäin asiantuntevat ja ystävälliset omistajat/oppaat. Seurueemme nuoret huomioitiin täydellisesti, kuten sodan kokenut ikämies. Kiitos teille! Tulemme varmasti uudelleen. ” 
Taina P. 7.8.2019

Paljon kiitoksia.  Vierailuun oltiin kaikin puolin tyytyväisiä, aika vaan jäi liian lyhyeksi.  Epäilenpä siis, että moni meistä palaaennemmin tai myöhemmin. 🙂
Ulla T. 7.8.2019

Karjalan Liiton Kymenlaakson piiriläisiä tutustumassa. Kiitos monipuolisesta, tehostetusta ja yksityiskohtaisesta museon esittelystä. Hyvää kesävointia museolaisille!
Pentti P. 2.8.2019

Kiitos mukavasta iltapäivästä museossa ja mosaiikkigalleriassa sekä kahvihetkestä ihastuttavassa mosaiikkipuutarhassa. Kaikki olimme todella vaikuttuneita ja matka täytti ryhmän toiveet yli odotusten.” 
Sirkka O. 1.8.2019

Todella käymisen arvoinen paikka! Laaja kalusto, ystävällinen ja asiantunteva palvelu sekä hieno esillepano täydentävät kokemuksen.
Juho S. 27.7.2019

Kannattaa vierailla, erittäin mielenkiintoinen museo ja Teijan taide 😍 ” 
Riitta L. 22.7.2019

Helppo pääsyinen, riittävät paikoitustilat, asiantunteva ja miellyttävä henkilökunta. Tämän lisäksi vielä mielenkiintoinen, hyvin koottu näyttely.”
Salme J. 6.7.2019

Erittäin hieno paikka ja paljon hienoja sodan aikaisia esineitä esillä.” 
Teuvo L. 3.7.2019

”Kaarteen sotamuseo ja mosaiikki on kahden ihmisen Kalervo ja Teija Kaarteen kotikutoinen ”harrastus”. Sotamuseon tilat on jaettu erilaisiin teemahuoneisiin, joista mainittakoon erityisesti ”Lohjan huone”. Paikkakunnalla olleen sementtitehtaan turvaksi tehdyn ilmavalvonta- aseman ja Lohjalle kohdistuneiden pommitustietojen lisäksi huoneessa oli Virkkalan asemalta sotalapsiksi lähteviä lapsia aidoissa sota- ajan vaatteissaan.
Tiloissa ja niiden suunnittelussa oli nähty kiitettävästi aikaa ja vaivaa. Hyvin selvisi käsityön ja Ikean ero. Mutta hyväkään museo ei ole vaativalle joukolle antoisa ilman hyvää opastusta. Tästä piti huolen Kalervo ja everstiluutnantti evp Juhani Hannuksela. He molemmat olivat perehtyneet huolellisesti niin eri tilojen aiheisiin kuin esillä olleisiin esineisiinkin.
Teija Kaarre selvitti kaikille kylpyhuoneita laatoittaneille, että laatan (mosaiikkipalan) kiinnittämiseen on useampiakin tapoja kuin yksi. Eikä 3000 palan palapelin tekeminen ole helpompaa silloin, kun palat pitää tehdä itse. Pitkiä päiviä. Mieleen jäivät, Teijan itsensä lisäksi, hänen käyttämät iloiset ja elävät värit sekä mosaiikista tehdyt ikonit. ”

Aki K.  28.5.19

Talon upea, asiaan paneutunut isäntäväki. Lämmin kiitos esittelystä. Suosittelen lämpimästi, jos sotahistoria vähänkin kiinnostaa Iso kiitos!”
Hilkka-Mari L. 22.5.2019

 

Olipas melkoinen paikka. Sangen ihastuttavat isäntä ja emäntä … tekevät hyvää työtä perinteiden vaalimiseksi. Rouva on todella taiteellinen ja hänen keramiikka työnsä todella upeita, etenkin tsasounassa olevat ikonit. Suosittelen lämpimästi tätä paikkaa.
Matti R. 30.4.2019

Mieleenpainuva kokemus, äänitehosteet olivat vaikuttavat, varsinkin pommisuojassa. Ja ne Teijan mosaiikkityöt…kerrassaan upeita! Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.
Sari L. 28.4.2019

Saimme kokea erinomaisesti opastetun museovierailun tässä ainutlaatuisessa yksityismuseossa. Myös tsasouna ja mosaiikkigalleria lisäsivät paikan monipuolisuutta. Loistava kohde! Kaunis Kiitos Teille Kalervo ja Teija Kaarre!” 
Pirjo M. 7.8.2019

”Kiitos hienosta palveluksesta, emme voineet kuvitella kuinka hyvin kaikki oli saatu niin aidolta.”
Lauri V.  19.7.2019

Hieno paikka suositelen ehdotomasti käymään
Paula P.  14.10.2018

Teillä on häkellyttävän hieno museo ja mahtavat taide-aarteet!  Menestystä niille. Opastaus oli erinomaista. Kiitos siitä. Varmasti tulemme toistekin sekä jaamme viestiä eteenpäin.”
Eira S.  5.10.2018

Mielenkiintoinen ja elävä esitys kaikkine esineineen, äänineen ja kertomuksineen teki meihin syvän vaikutuksen. Kyllä kelpaa täällä päin mainostaa hienoa museota käyntikohteeksi. Samoin mosaiikki-ateljee hienoine töineen ja loistava emäntä kertomassa teoksistaan. Tsasounan lämmin henkäys oli kuin piste iin päälle….” 
Pirkko T 20.7.2018

”Hei! Paljon kiitoksia mieliinpainuvasta esittelystä Kaarteen Sotamuseossa.Näyttelytiloissa voi mielessään luoda kuvan siitä, millaisissa oloissa vanhempamme ovat ritamalla ollesaan  joutuneet toimimaan. Varmaan tulemme vielä käymään uudelleen, sillä kerralla ei kaikkea kykene omaksumaan.”   Ystävällisin terveisin Eero R.  13.9.2017

Ties monennenko kerran sain johdattaa uuden oppilaslauman tutustumaan elävöitettyyn historiaan hienoissa puitteissa. Oppilaat olivat innokkaita ja ihmettelivät, kyselivät ja testailivat vähän kaikkea mitä käsiinsä saivat, mikä on erityisen hienoa, koska näin syntyy varmasti parempi muistijälki myös oppimista ajatellen. Toivotaan vain, että tavarat pysyivät ehjänä… Hieno paikka ja hienoa työtä omistajilta! Mukavaa myös, että innostusta laajentamiseen riittää.”   
Sami M. 10.12.2016

Kotimuseosta – sotamuseosta – henki vahva isänmaallisuus. Museo oli mielenkiintoisella tavalla kokoonpantu, aikaa, vaivaa ja kustannuksia säästämättä. On kiitoksen arvoista, että Kalervo on paneutunut perin juurin sotiemme historiaan ja pystynyt hankkimaan joukoillamme käytössä ollutta materiaalia aivan käsittämättömiä määriä! Ja laittanut ne vielä tyylikkäällä tavalla esille.
Sen ajankohtainen musiikki ja hätkähdyttävät äänitehosteet täydensivät hienosti kokonaistunnelmaa. Erityisesti pommisuojassa!
Aurinkoinen ja kaunis Mosaiikkigalleria jätti kävijään unenomaisen tunteen. Voiko kauniimpaa olla!”  
Eversti Harri V. Pajarin poikien Perinneyhdistys 18.4.2015

 

Meillä oli hieno tilaisuus ystäviemme kanssa tutustua sotamuseoonne, kiitos siitä. Museo on hienosti koottu, kuvaa suurta asiantuntemusta ja syvällistä perehtyneisyyttä asiaan. Ja selostus mm äänitehosteineen oli vaikuttavaa. Oli hienoa kuulla, että mm koululuokkia käy tutustumassa nykyään tähän osaan historiaamme. Itsellekin taas kerran heräsi syvä kunnioitus isiämme kohtaan itsenäisyytemme säilyttämisessä. Tutustuimme myös mosaiikkitöihin, kertakaikkisen upeita, samoin tsasouna oli vaikuttava. Käynti teillä oli upea kokemus ja mietityttää pitkään, voimia merkittävään työhönne.

”Huuto
Sodan uhkaavuus
Lopullisuuden väkevä taistelu miehistä
Pelastuneet haavoittuneet

Joukkojen viimeinen huuto laskeutuu
jossa pakkasen kuolema on vain hius sotilaan iholla
Lupausten peittämä

Ikävä kotiin
on miinoilla raivattu
Tie

Isänmaan sydämeen
– Susanna Heikkilä –  runo 3.1.2020

ArmaArt Oy
Jägerhornintie 30, 08700 Lohja
Y-tunnus 1029517-2