Blogikirjoituksia museovierailta
”Lomakohteena Lohja, vinkit lapsiperheelle” Poikien Äiti -blogi 17.05.2021:
Lue blogi: Reissun suuri yllättäjä oli Kaarteen sotamuseo
Jännitystä ja kokemuksia Lohjalla
Sotamuseo missä saa koskea
Kun on poikien kanssa matkassa, niin pelkkä maisemien ihastelu ja rannalla istuskelu eivät riitä. Pitää olla jotain tekemistä ja mitä jännittävämpää, sen parempi. Reissun suuri yllättäjä oli Kaarteen Sotamuseo, mikä kertoo Suomen sodista vähän erilaisella tavalla kuin museot yleensä. Museossa oli monta erikoista piirrettä, mitkä teki siitä erityisesti lapsille todella kiinnostavan. Sotamuseota suosittelemme kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Joku erityisen kiinnostunut pienempikin saattaa jaksaa koko kierroksen.
- Ensinnäkin museossa sai koskea. Aivan mielettömän merkittävä juttu pojille päästä pitämään oikeaa sodassa käytettyä kivääriä kädessään ja muita sodan aikaisia esineitä.
- Toisekseen museon ohjattu kierros oli loistava opetustuokio lapsille. Opas, museon perustanut Kalervo Kaarre kertoi sodan yksityiskohdista ja käänteistä pojille (ja äideille) erityisen kiinnostavalla tavalla. Opin minäkin enemmän kuin historiantunneilla koulussa ikinä.
- Kolmantena museoon lisätyt erilaiset kokemukset, kuten hälyytyksessä pommisuojaan piiloutuminen, korsussa kuorsaava sotilas, sekä kirjeet rintamalta, toivat museokierrokselle ihan erilaisen tunnelman.
Sotamuseon kanssa samalla pihalla sijaitsee myös Mosaiikkigalleria, Tsasouna (ortodoksinen rukoushuone), sekä upea kesäpuutarha. Aikaa alueella saa kulutettua mukavasti useita tunteja. Me kiipesimme myös pihalla sijaitseville kallioille ja sieltä avautui meille todella upea maisema.
Lohjalla sijaitseva Kaarteen sotamuseo on yksityinen kotimuseo. Kuulin siitä juhannuksen jälkeisellä viikolla työkaveriltani Sunttu Sundellilta, joka parkkeerasi Rocla-trukkinsa viereeni ja aukaisi sanaisen arkkunsa.
Hän suunnitteli tulevalle lauantaille Lohjan reissua ja kyseli halukkuuttani lähteä mukaan. No, mikä ettei. Samaan syssyyn ehdotin paria muutakin kohdetta, joista tarkemmin seuraavissa blogijutuissa.
Ensimmäinen kohteemme helteisenä lauantaina oli Lohjan kaupunkitaajaman ulkopuolella oleva sotamuseo, joka on rakennettu uudehkon omakotitalon alakertaan.
Talon yläkerrassa on TeijArt-mosaiikkigalleria. Alueella on myös muutakin nähtävää kuten patsaita, kiinalainen huvimaja sekä tsasouna, jossa on Teija Kaarteen ikoniaiheisia mosaiikkitöitä.
Kaarteen sotamuseo on kunnianosoitus itsenäisyytemme puolesta taisteilleille. Esillä on sotavuosien 1939-1945 esineitä, aseita, lottakanttiini, pommisuoja, korsu sekä juoksuhauta valo- ja ääniefektien saattelemana.
Museon perustaja Kalervo Kaarre kertoi, että homma lähti alunperin liikkeelle kahdesta esineestä. Nyttemmin kokoelma on paisunut valtavaksi. Eipä heti uskoisi, että yksi mies on pystynyt tällaisen näyttelyn toteuttamaan. Varsinainen elämäntyö.
Pikkutarkasti ja huolellisesti asetellut esineet ovat myös siinä mielessä erikoisasemassa, että niitä kuulemma saa kosketella ja hypistellä vapaasti. Normaalistihan museossa on kielletty kaikenlainen hiplaaminen.
Lue koko blogi täältä.
Terhi/Hupsistarallaa, käsitöitä ja lasten kanssa reissailua:
Lue blogi 5.6.2017:
Sotamuseo, joka yllätti kerta toisensa jälkeen
Edellisessä postauksessa kerroinkin, että olin bloggaajamatkalla Lohjalla kiertelemässä nähtävyyksiä ja lupasin toisen postauksen museoista. Nyt on tilanne kuitenkin se, että en voi mitenkään yhdistää kahta täysin erilaista museota samaan kirjoitukseen, sillä tämä aihe vaatii kyllä ehdottomasti ihan omansa.
Päästiin nimittäin vieraileen yksityiseen museoon: Kaarteen sotamuseoon. En ollut ehtinyt ottaan etukäteen selvää kohteesta, joten en tiennyt yhtään mitä odottaa. Bussissa oppaamme kertoi sen verran, että kyseessä ei todellakaan ole mikään pieni kotikokoelma. Tämä museo kuitenkin pääsi yllättään useamman kerran. Pakko myöntää, että ennakkoluulo yksityisestä sotamuseosta oli jotain aivan muuta. Kuvittelin, että siellä on joku kiitospaita päällä esittelemässä asekokoelmaa, mutta tunnelma ei todellakaan ollut mitään sellaista, mitä luulin ja mitä en tässä nyt tohdi edes kirjoittaa, aihe kun on arka monella tapaa. Aihe on kuitenkin myös todella tärkeä ja sitä tämä museo edusti: tärkeän asian ja tiedon jakamista asiallisesti ja kunnioituksella. Museo siis keskittyi talvi- ja jatkosotaan.
”Kuvat eivät todellakaan tee oikeutta paikalle, se oli niin hieno, että en äkkiseltään keksi mitään toista museota, missä olisi näin viimeisen päälle kaikki. – – Olin taas kerran aivan vakuuttunut, että jestas sentään, mikä kokoelma! Mutta kun ei se ollut vielä siinäkään kaikki. Jatkettiin matkaa pommisuojaan, joka oli, tarviiko enää edes mainita, aivan viimeisen päälle.”
LeenaKaarina blogi 10.6.2017:
Lue blogi:
Sotamuseo Lohjalla, upea yksityismuseo avattu
”Hieman oli ajatukset haussa, kun tiesin olevani lähdössä sotamuseoon.Mutta asiaa voi miettiä siltäkin kannalta, miten itsestään selvää tällä hetkellä meille on oma kieli, kulttuuri ja oman valtion rajat. Nöyrä kiitos kuuluu sodissa mukana olleille.
Sotamuseo koostui monesta eri lavastekokonaisuudesta. Lavaisteissa tehosteena oli usein myös ääni. Esim. pommisuojassa (oma pieni huone) kuultiin pommittavien lentokoneiden ääntä. Huh! Hieno kokemus!”
Kylläpä oli tunteita herättävä museo. Upea toteutus!
Marjon Matkassa: Löytöretki Lohjalle tarjoaa Lohjansaaren Martinpihan, Paavolan tammen, Tytyrin ja Kaarteen sotamuseon
Lue blogi 7.8.2017:
Löytöretki Kaarteen Sotamuseoon
Lohjalta osoitteesta Rakettikaari 1 löytyy myös äärimmäisen mielenkiintoinen Teija ja Kalervo Kaarteen sotamuseo. Tämä ulkoapäin aivan nykyaikainen rakennus kätkee seiniensä sisälle täysin autenttisen museokokonaisuuden, johon on kerätty sotien 1939-1945 esineistöä. Kaarteiden yksityinen kotimuseo on hieno kunnianosoitus Suomen itsenäisyyden puoleista taistelleiden muistolle. Nyt Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kannattaa ehdottomasti tehdä tänne vierailu. Sotamuseon kotisivuilta selviää tarkemmin miten museoon pääse tutustumaan.
Lottakanttiinista alkoi vierailumme juomalla siellä kahvit makean kera. Museon esineistöön on kerätty mm. aitoja Lotta Svärd kahvikuppeja. Taustalla soi ajan hengen mukaista musiikkia kun isäntämme kertoili museosta tarkemmin. Pohdimme samalla omaa suhtautumistamme Suomen itsenäisyyteen ja sota-aikaisiin asioihin. Kerron itse lapsuudessani sulkeneeni sota-ajat pois miestäni vaikka niistä luettiin mm. koulun historian tunneilla. Vasta aikuisena nähtyäni elokuvat Rukajärven tie ja Käsky olen hakenut enemmän tietoa sota-ajoista ja tapahtumista silloin. Sota tuntui lapsena/nuorena liian pelottavalta eikä siitä halunnut olla liian tietoinen mutta nyt asiat ymmärtää ihan eri perspektiivistä.
”Mietin kävellessäni ja katsellessani sotamuseoon kerättyjä esineitä miten valtava työ tätä varten on tehty. Vaikka sota on todella ikävä ja pelottavakin asia ei sitä voi kieltää ja historia on hyväksyttävä sellaisena kuin se on tapahtunut. Ilman sotaveteraaneja meillä ei olisi tällä hetkellä itsenäistä maata. Kaarteen sotamuseo kertoo ja johdattaa hyvin sotavuosien ajankuvaan sekä tapahtumiin. ”