Meistä kerrottua

Blogikirjoituksia museovierailta

”Lomakohteena Lohja, vinkit lapsiperheelle”  Poikien Äiti -blogi  17.05.2021:

Lue blogi: Reissun suuri yllättäjä oli Kaarteen sotamuseo

Jännitystä ja kokemuksia Lohjalla

Sotamuseo missä saa koskea

Kun on poikien kanssa matkassa, niin pelkkä maisemien ihastelu ja rannalla istuskelu eivät riitä. Pitää olla jotain tekemistä ja mitä jännittävämpää, sen parempi. Reissun suuri yllättäjä oli Kaarteen Sotamuseo, mikä kertoo Suomen sodista vähän erilaisella tavalla kuin museot yleensä. Museossa oli monta erikoista piirrettä, mitkä teki siitä erityisesti lapsille todella kiinnostavan. Sotamuseota suosittelemme kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Joku erityisen kiinnostunut pienempikin saattaa jaksaa koko kierroksen.

  1. Ensinnäkin museossa sai koskea. Aivan mielettömän merkittävä juttu pojille päästä pitämään oikeaa sodassa käytettyä kivääriä kädessään ja muita sodan aikaisia esineitä.
  2. Toisekseen museon ohjattu kierros oli loistava opetustuokio lapsille. Opas, museon perustanut Kalervo Kaarre kertoi sodan yksityiskohdista ja käänteistä pojille (ja äideille) erityisen kiinnostavalla tavalla. Opin minäkin enemmän kuin historiantunneilla koulussa ikinä.
  3. Kolmantena museoon lisätyt erilaiset kokemukset, kuten hälyytyksessä pommisuojaan piiloutuminen, korsussa kuorsaava sotilas, sekä kirjeet rintamalta, toivat museokierrokselle ihan erilaisen tunnelman.

Sotamuseon kanssa samalla pihalla sijaitsee myös Mosaiikkigalleria, Tsasouna (ortodoksinen rukoushuone), sekä upea kesäpuutarha. Aikaa alueella saa kulutettua mukavasti useita tunteja. Me kiipesimme myös pihalla sijaitseville kallioille ja sieltä avautui meille todella upea maisema.

Tupa-, kaappi- ja siisteystarkistus Kaarteen Sotamuseoon

Sotaveteraaniliiton toimiston väki ”tarkasti” Kaarteen sotamuseoon Lohjalla. Museon omistaja ja isäntä Kalervo Kaarre otti delegaation vastaan komeasti puolustusvoimien kunniamarssin tahdissa

Idea museon perustamisesta syttyi Savonlinnan torilta yksittäisen sotamuiston ostamisesta. Ajatuksen edetessä näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen pestattiin alan ammattilaisia, mikä näkyy ja kuuluu museovieraita ilahduttaen. Yleisesittelyn jälkeen alkoi varsinainen tutustuminen museoon ja sen esittelymateriaaliin.

Paljastamatta tässä museon kaikkea sisältöä, tiloista löytyvät mm. sotilaskoti/kanttiini, etulinjan juoksuhauta ja pommisuoja. Eri tiloihin on rakennettu erityisen hienosti teemaan sopiva äänimaisema. Esimerkiksi laverilla nukkuvan sotilaan syvä hengitys tai pommisuojassa ilmapommituksen jyrinä ja jyske vievät mielen elävästi sodan oloihin. Tiloissa sijaitsee myös pieni myymälä, josta voi hankkia vaikkapa Molotovin cocktailin replikan.

Museossa kävijöiden määrä on ollut ilahduttavan runsas. Ukrainan sota on nostanut sotakokemuksemme pintaan, mutta myös paikallinen lohjalainen historia kiinnostaa kävijöitä. Museo onkin malliesimerkki sotasukupolven perinnön vaalimisesta. Mikä tärkeää, Lohjan alueen koulut ovat löytäneet museon. Koululuokat saavat kokea monipuolisesti sota-ajan henkeä ja toimintaa.

On vielä syytä mainita museotilojen yhteydessä toimiva Teija Kaarteen ylläpitämä TeijArt Mosaiikkinäyttely. Itse asiassa kokonaisuuden nimi onkin Kaarten Sotamuseo ja Mosaiikki. Näyttely avaa tietämättömälle aivan uusia ulottuvuuksia mosaiikin käytöstä ja lopputulosten taiteellisesta kauneudesta. Tiloissa järjestetään myös mosaiikkityön kursseja niin aikuisille kuin lapsille.

Kaiken kaikkiaan ”tarkastus” meni kirkkaasti läpi. Yksi kehittämiskohdekin keksittiin: Suomessa toimivilla sotamuseoilla ja näyttelyillä ei ole edes epävirallista valtakunnallista yhteistoimintaa. Jo pelkästään tiedonvaihto ja parhaiden käytäntöjen jakaminen tukisi yleensä pienellä budjetilla toimivia paikalisluonteisia museoita. Elinvoimaiset museot ovat konkreettisia paikallisen ja alueellisen perinnetyön keskuksia.

Kävijäpalaute sotaveteraaniliitolta

Meillä oli eilen tyhy-päivä ja mihinkäs muualle ne veteraanityöläiset menevät työhyvinvointia rakentamaan kuin… työn äärelle 😎

Saimme kierroksen Lohjalla sijaitsevassa Kaarteen sotamuseossa, joka on niin ikään koko sydämestään veteraanityössä mukana olevan keräilijän ihan käsittämätön taidonnäyte rakkaudesta lajiin (ja kyllä: meidät ihan oikeasti toivotettiin tervetulleeksi Porilaisten marssilla!)

Alun perin hänen kellariin omaksi huviksi sijoitetusta (ja alati kasvavasta!) kokoelmasta syntynsä saanut museo avasi ovet yleisölle 2012 ja on yksi esimerkki niistä mahtavista yksityisistä museohelmistä, joita tämä maa tarjoaa.

Tänään se on isäntänsä tapa ylläpitää sotasukupolviemme perintöä ja siirtää sitä eteenpäin uusille polville. Vielä jälkeenpäinkin hämmästyttää, miten paljon Kalervo on saanut muutamaan huoneeseen mahtumaan: niiden esittelemästä kohtalon vuosien tarinassamme on nimittäin huomioitu ihan kaikki korsuista kotirintaman pommisuojiin, lotista (turhan usein unohdettuihin) sotilaskotisisariin, sotalapsista sotavankiin, pula-ajasta puhdetöihin, sankarivainajista sotilaslääketieteeseen, ritareista rakastavaisiin… Aivan ehdottomasti visiitin arvoinen paikka 🤩!

30.8.23
Ariela Säkkinen
tiedottaja, Suomen sotaveteraaniliitto

Suomen sodat-Facebook ryhmä 15-16.4.2024

Jukka K. 15.4.24

KOKEMUKSIA KAARTEEN SOTAMUSEOSTA?

Onko ryhmän jäsenillä kävijäkokemuksia Kaarteen sotamuseosta? Mitä erityisen hyvää museossa on? Olen antanut itselleni ymmärtää, että kyseessä on eräs maamme vaikuttavimmista yksityisistä maamme sotia käsittelevistä yksityisistä sotamuseoista. Kysynkin ennakkoon tälle käsitykselle perusteluita, sillä olen menossa ryhmän kanssa käymään siellä tulevana kesänä.

Maahamme on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kehittynyt lukuisia yksityisiä sotiemme historiaa esitteleviä museoita. Museot ovat monipuolistaneet sisältöjään aiempaa enemmän ja museokortin myötä museot käyntikohteina ovat kasvattaneet merkittävästi suosiotaan.

 

Timo S. 16.4.24

Suosittelen ehdottomasti. Jos minun pitäisi tienoota tuntemattomia tuttaviani läntisellä Uudellamaalla kierrättää niin tämä olisi ilman muuta yksi tärkeimmistä kohteista.

 

Matti P. 16.4.24

Suosittelen olen vieraillut ryhmän kanssa

 

Mika P. 16.4.24

Käytiin siellä tämän ja erään toisen sotahistoriaan keskittyneen ryhmän kanssa. Kävijöitä ei ollut kuin n.kymmenkunta mutta vierailu oli antoisa.

Voin suositella kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille.

 

Lauri A. 16.4.24

Ehdottomasti kannattaa käydä.

 

Ilkka V. 16.4.24

Suosittelen. Olen käynyt tykistökillan kanssa. Monipuolinen ja hieno toiminnallinen bunkkeri. Ystävälliset isännät.

 

Hannes T. 16.4.24

Rukajärven veteraani on käynyt jo muutaman kerran.Kokemuksena pommituksineen ja muiden äänitehosteiden ansiosta saa kuvan millaista on kun taisteluja käydään.Maxsim konekiväärikin laula ja piipusta sylkee tulta kion aikanaan sodassa jossa Maximin sarvissa olin.Jopa aito korsu on sinne rakennettu.Kaikki joukolla katsomaan minäkin taas ksällä menen uusinta käynnille.

Puolustusministeri tutustui Kaarteen sotamuseoon Lohjalla 17.6.22

Kaarteen sotamuseon omistaja Kalervo Kaarre (vas.) vastaanotti puolustusministeri Antti Kaikkosen museovierailulle. Essi Harju Länsi-Uusimaa 18.6.22

”Täällä näkyy meidän historiamme, joka ei sittenkään ole niin kauhean kaukana. Nuorempien polvien kannalta on tärkeää, että on paikkoja, joissa historia konkretisoituu eri tavoin, puolustusministeri totesi.”

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kiersi Kaarteen sotamuseossa yhdessä rintamaveteraani Hannes Tuovisen kanssa.

Ministeri muistutti, että suomalaisilla on mitatusti korkea maanpuolustushenki. Hän uumoili vaikutuksensa olevan osaltaan niin puolustusvoimien näkyvyydellä arjessa kuin maan historian tulemisella lähelle muun muassa museoiden kautta.

– Museollanne on oma sijansa kokonaisuudessa –

Kalervo ja Teija Kaarre sekä Antti Kaikkonen kuva: Kari Oksanen

”Melkoisen kova homma teillä on varmasti tässä ollut, en voi kuin arvostaa tällaista yksityisen tahon Suomen historiaan ja itsenäisyyteen liittyvää työtä, sanaili ministeri Kaikkonen. Kun sitten seuraavaksi avattiin ovi eteenpäin, hän ehti sanoa, jahas täällä on vielä lisääkin.

En olisi voinut uskoa, että museo on näin laaja. Jo ensimmäinen huone ja kanttiini olivat vakuuttavia, mutta että siinä oli vasta alle puolet kaikesta.

Tutkimustenkin mukaan suomalaisilla on korkea puolustustahto, ja tällaiset museot ovat edesauttamaan sitä, etteivät menneet tapahtumat pääse unohtumaan. Kaarteen museo on todellakin näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka kaikkine tavaroineen, tunnelmineen ja äänineen”,

kertoi ministeri Kaikkonen YKKÖS-LOHJA -lehdessä 17.6.22.

Televisio ja radio

YLE Areena: Toimittaja Lloyd Libiso tapasi Hannes Tuovisen Lohjalla Kaarteen sotamuseossa.

Museon näyttely nosti mieleen kipeitäkin muistoja jatkosodan ajalta.

Haastattelun aikana toimittaja ja Hannes Tuovinen tutustuvat Kaarteen yksityiseen sotamuseoon ja museon esineisiin, aseisiin ja varusteisiin.

Ohjelman on esitetty Linnan juhlat 2021 -ohjelmassa 6.12.2021. Kesto 13:01